mari berteman

penggunaan 'aku' lebih sempurna bagi penceritaan dan penulisan. da view tu, mehh la follow. no worries, InsyaAllah following back. maaf & terima kasih.

Thursday, June 16, 2011

ujian tahap pertama dalam proses tuk berjaya.

Hello kawan! semalamkan Wordless wednesday, jadi aku just posted a picture. hari ni aku nak cerita apa motif sebenar posted picture tu. okay, cuti semester aku 4 bulan. aku tak kerja. aku tak buat apa pun. berjalan ke sana ke mari itu memang kaki aku. kaki jalan. kaki ronggeng. tapi jalan aku ni bukan ronggeng ke sana ke mari mencari lelaki. HAAHA. merepek. sudah cerita. *berkhayal*

kalau dapat kurus sikit pun jadilah. tp kalau dapat kurus macam dulu lagi syurga. kalau kurus senang nak dibawa kesana kemari. confident level tinggi. kalau kurus umie dengan abah senang hati. *ah, banyaklah kau punya kalau. bangunlah dari berkhayal tu*

gambar aku semalam, *tekan ini* gambar time belajar dekat Kuantan dulu. pehh berat pun maintan. tapi sekarang? aku bukan nak mengeluh sekarang ni pasal berat badan aku, tapi aku nak share something yang aku cuba buat selama 2 minggu ni. memang lah kita tak boleh nak terus paksa. tapi at least kita cuba kan ?

untuk pengetahuan korang aku turun berat badan aku 3kg dari berat sebelum ni *aku taknak sebut berapa, malu lah* HAHAHAHA. aku nak kejarkan berat badan aku yang dulu. kalau dulu memang aku boleh kurus, kenapa sekarang tak kan?

apa aku buat ? aku memang pemalas. cukup pemalas. makan pun boleh tahan. tapi hati kita tahan kita. nafsu, minda kita ada tuk kawal semua nya. jom tgk apa aku buat. aku nk share ja. walhal nya pun aku bukan seorang doktor. dan kalau cara aku ni tak sihat, maaflah. sekurang-kurangnya aku mencuba.

  • sehari aku minum 1.5 liter air *paksalah diri minum sampai muntah. minum lebih pun ok*
  • bangun awal pagi kemas rumah hari hari, walaupun terpaksa kena bebel dulu dengan dengar omelan mak korang.
  • turun naik tangga. *aku bawa penyapu, lepas tu btg mop pula*
  • jgn skip breakfast. hari hari aku hadap nasi lemak daun pisang. fuhhh!
  • makan nasi ja. jgn salahkan nasi. nasi tu tak bersalah. ambil dlm kuantiti sederhana
  • malam jgn makan. *tp aku mkn juga, ambil sikit ja lah* HAHAHA.
  • malam ganti dengan benda yg ringan ringan.
  • petang aku main badminton *walaupun tali raket badminton aku putus, aku gigih. HAHA*

lain aku lupa lah. nanti kalau aku ingat aku update lah. korang rasa berbaloi tak aku bagi tips ni kat korang?? HAHAHA. kalau korang rasa tak boleh pakai atau apa kan. baik tak payah ikutlah. aku tak syor *ayat syor ni pun aku tanya Kak Sara, mcm mana nak eja. lama na cuti* korang ikut. baik korang ikut saja nasihat doktor. amalkan pemakanan seimbang dan sihat. kalau aku memang betul betul turun berat badan aku barulah korang betul betul boleh ikut. dan dalam usaha diet aku ni, aku tidak menyeksa diri aku okay. sebab aku dah janji lepas balik diving aku betul betul nak kuruskan badan aku. so aku kena kotakan janji aku. okay? selamat.

inginkan berat badan yang ideal dan bentuk badan yang menawan? on diet dan hantarkan ke diri sendiri. ya, terima kasih.

4 comments:

aisyah ahmad said...

skipping la..hehehe..jom sama2 kurangkan berat :)

EZAN IDMA said...

kite pon sama tgh dlm proses diet :) kite diet sama2 ya?

Caca RM said...

aisyah . kita malas lah lompat lompat. sakit tetttttt! HAHAHAHAA. badminton pun oklah. HAHAHAA

Caca RM said...

ezan. ya ya. go go chaiyok. hee :D